Waarom je nooit zelf de batterij van je horloge mag vervangen!

  • Geplaatst op
  • Door Bart Vermeer
  • 0
Waarom je nooit zelf de batterij van je horloge mag vervangen!

Er zijn tegenwoordig heel wat stap-voor-stap-plannen en filmpjes op YouTube van hoe je de batterij van een uurwerk kunt vervangen. Hoewel dit simpel en leuk lijkt, moet je toch eerst goed nadenken of dit wel een goed idee is. Wij veronderstellen dat de meeste mensen die dit toch zelf doen, achteraf spijt krijgen. Jij krijgt dus een enorm voordeel door onderstaande 3 redenen eerst eens door te nemen.

3 redenen waarom je best nooit zelf de batterij van je horloge probeert te vervangen:


Garantie

Alle nieuw gekochte horloges hebben in België standaard 2 jaar fabrieksgarantie. Dus als er een technisch mankement zich voordoet, dan zou de garantie het probleem moeten oplossen. Het kan gebeuren dat je horloge vroeg of laat begint achter te lopen. Sommige mensen sturen hun horloge (na contact) rechtstreeks op naar de fabriek. De fabriek bekijkt het probleem en gaat dan gewoon de batterij vervangen (onder garantie, onder voorwaarden). De garantie is niet meer geldig als je het horloge zelf hebt geopend. Dus gewoon eens kijken naar het probleem, batterij vervangen of iets kuisen kan de garantie onmiddellijk doen vervallen.

Waterdichtheid

De meeste horloges zijn tegenwoordig waterdicht. Door de kast te openen en niet degelijk te sluiten, kan er water in het uurwerk stromen. Gevolg? Een uurwerk minder, uw garantie vervalt en zelf heb je heel wat kostbare tijd verloren. De meeste (online) winkels of juweliers vervangen de batterijen voor hun klanten (meestal) zelf. Er wordt dan nauwkeurig en steriel (stof) gewerkt. Stof in een uurwerk moet men vermijden als de pest. De kast van het horloge wordt daarna gesloten en er wordt een controle op waterdichtheid uitgevoerd. De controle is belangrijk om te garanderen dat uw uurwerk terug waterdicht is.

Mechanisch of zonne-energie

Niet alle uurwerken werken met een batterij. Sommige uurwerken maken gebruik van mechanische opwindingen of zonne-energie (herlaadbare batterijen). Het herladen door beweging (automatisch) is ook zonder batterij. Soms weten mensen dit niet en openen het horloge toch maar om eens te piepen. Het openen van een mechanisch horlogekast is niet zonder risico, want alle onderdelen moeten vrij zijn van stof.

 

Besluit en tips voor het vervangen van batterijen in horloges

  • Probeer nooit zelf de batterijen van je horloges te vervangen zonder kennis van zaken.

  • Overleg met de verkoper of juwelier of het vervangen kosteloos of onder garantie kan gebeuren.

  • Probeer uw duur horloge niet in het buitenland te kopen. Verlies op herstelling of gratis retours zijn geen uitzonderingen.

 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.