Een smartwatch of een horloge? 5 redenen om niet meer te twijfelen!

  • Geplaatst op
  • Door Hanne Raemakers
  • 0
Een smartwatch of een horloge? 5 redenen om niet meer te twijfelen!

Overal waar je heen gaat zie je tegenwoordig een horloge of een smartwatch rond iemand zijn pols. Zou ik nu een smartwatch of een modebewuste horloge nemen? Ik kan op beide de tijd zien en ze passen allebei op mijn pols. Wat is nu het verschil tussen een smartwatch en een horloge? Het is nu een kwestie van kiezen. Niet? Nee,...niet echt!

5 Redenen om een horloge EN/OF een smartwatch te hebben

Wij leven nu eenmaal in een technologisch tijdperk. Er is een voorspelling gedaan door wetenschappers in Amerika waarbij er uitgelegd werd dat onze technologie de komende 50 jaar exponentieel nog meer zal groeien. Nu zijn er naast smartphones ook smartwatches beschikbaar op de markt. Smartwatches zijn nog redelijk nieuwe gadgets en ze staan nog in hun kinderschoenen. Het is een groeiende markt waarbij er steeds betere en nieuwere exemplaren op de markt zal komen.

De meeste mensen gebruiken (op technisch vlak dan) nu maar één pols en dragen dan ook een horloge om hun pols. Nu komt er daar een concurrent genaamd de smartwatch om uw pols over te nemen! Je kan al je berichten beantwoorden en lezen, uw lichaam monitoren en natuurlijk ook de tijd op zien. Het kan natuurlijk nog zoveel meer, maar om het artikel kort te houden zal ik het hierbij laten. De toekomst van een horloge ziet er maar somber uit kan je misschien zeggen. Of juist niet?

Ik geef je vijf redenen waarom je nooit meer moet kiezen tussen een horloge en een smartwatch:

 

Reden 1: Waarom kiezen? Variatie is koning

Een smartwatch valt ook in een categorie van horloges zoals er tegenwoordig en in het verleden ook sporthorloges bestaan. Draag je nu altijd een sporthorloge? Nee, natuurlijk niet! Er zijn gelegenheden waar je best een elegante horloge kan kiezen zoals bv. een galadiner. Het zou maar een raar zicht zijn moest je dan aan tafel zitten met een prachtige elegant jurkje en een sporthorloge weliswaar. Bij een smartwatch idem. Ik draag persoonlijk mijn smartwatch op het werk wanneer ik minder tijd heb om mijn berichten te lezen en toch zou willen weten wat er gaande is in de wereld. Mijn gewone horloge met leren bandje draag ik heel graag op feestelijke gelegenheden.

Je hebt inderdaad maar één pols (op technisch vlak te gebruiken dan) en één keuze wat je zal dragen per dag. Heb je dus meerdere horloges met verschillende stijlen en functies? Dan kan je per dag bekijken wat je zal dragen en wat het best zou passen die dag bij uw levensstijl! Je beide armen laden met meerdere horloges en smartwatches zou ik je echter niet aanraden op vlak van sociale omgang.

Reden 2: Kan ik even zonder op te laden?

Met een horloge vergt het weinig moeite om de tijd te kunnen lezen. Er is steeds een minimale hoeveelheid energie nodig om het uur non-stop te kunnen lezen. Er bestaan verschillende soorten technieken om uurwerken te doen draaien (meestal gecombineerd). Er zijn mechanische, kwarts en horloges op zonne-energie. Er bestaan zelfs uurwerken die werken door alle soorten licht te absorberen (SOLAR door SEIKO). Het is echter wel een misleidende naam van SEIKO, want solar is relevant met de zon bij het vertalen naar het Nederlands. Solar door SEIKO is echter een technologie met patent uitgevonden door SEIKO, waarbij het mogelijk is om ALLE soorten licht te absorberen. Voor specialisten is het goed te onderscheiden, maar voor een leek natuurlijk niet. Heb je wat meer uitleg nodig? Geen probleem!

Bij een horloge op lichtenergie zal je wel heel weinig moeite moeten doen, omdat deze opgeladen wordt door lichtenergie. Het verschil tussen een horloge op zonne-energie en een horloge op lichtenergie berust op het feit dat een Solar horloge (patent door SEIKO) in staat is om uit ALLE soorten licht, dus niet alleen van de zon, energie te ontwikkelen. Het licht van de zon of een ander lichtbron zal dus terechtkomen op een efficiënte lichtcel ergens geplaatst op een horloge (bijvoorbeeld wijzerplaat) en er zal een overgang plaatsvinden van lichtenergie naar elektrische energie. Tegenwoordig bestaan er horloges werkend op lichtenergie waarin er heel wat extra energie opgeslagen zal worden als reserve. Horloges met lichtenergie als energiebron kunnen tegenwoordig lang meegaan zonder een tijdje lichtenergie te absorberen. 

Aangezien een smartwatch veel meer energie vereist om alle functies te kunnen uitvoeren, zal er veel meer opgeladen moeten worden. Een smartwatch gaat gemiddeld een dag tot enkele dagen mee zonder terug opgeladen te worden.

Het spreekt van zich dat een horloge één functie (buiten beschouwing gehouden: mode of sociale status) heeft en dat is gemakkelijk, snel en altijd de tijd tonen binnen handbereik. Het vergt weinig energie om tegenwoordig horloges lang te laten meegaan. Hou er dus rekening mee dat je een smartwatch meer in de gaten moet houden en regelmatig moet kunnen opladen! Zeker niet handig als je een paar dagen in de natuur zou gaan rondwandelen.

Reden 3: Soort glas of...soort scherm?

Ik heb het zelf al meegemaakt. Niet zo lang geleden had ik een nieuwe smartwatch gekocht en na een week een barst in het scherm. Leuk is het niet! Ik had een smartwatch aan toen ik mijn auto aan het uitladen was en mijn boodschappen vasthield. Net voor mijn deur staat er een klein stenen paaltje tot de hoogte van mijn pols. Ik liep er dus met mijn kleine LCD schermpje tegen en... Krak! Inderdaad, een grote barst op het scherm van mijn smartwatch.

Een smartwatch lijkt op een horloge qua uitzicht, maar het heeft toch wel wat nadelen vergeleken met een goeie horloge. Horloges werden al jaren verbeterd op vlak van sterkte en weerstand onder druk onder water. Zo heb je verschillende soorten glazen in horloges wat een aanzienlijke verbetering kan geven op de stevigheid van een horloge. Een smartwatch heeft een scherm. Het komt er dus op neer dat je met een scherm rond je pols dagelijke activiteiten doet. Toch gevaarlijk om dag in en dag uit te dragen niet?

Reden 4: Een horloge is meer een statement en accessoire.

Een horloge is ook veel meer geworden dan een hulpmiddel tegenwoordig. Het is een statement, accessoire en een sociale statusmiddel. Horloges hebben voor mij iets gesofistikeerd en mysterieus in onze technologische maatschappij. Als je minder voor technologie en bereikbaarheid bent, dan ben je beter af met een mooie horloge of meerdere stijlvolle horloges.

Reden 5: Altijd up-to-date blijven?

Met een smartwatch zal je weliswaar altijd meteen op de hoogte gehouden worden van nieuwe mails, reacties op sociale media en alle andere nieuwtjes op de wereld. In een wereld waar informatie snel binnen handbereik is kan men de vraag stellen of je dit nu echt nodig hebt? Ben je journalist? Dan is een smartwatch wel handig. Ben je een natuurmens of ontdekkingsreiziger en heb je een hekel aan constant gestoord worden door technologische prikkels? Ga dan gewoon voor een horloge. Ben je graag op de hoogte van alle nieuwtjes, maar wil je op sommige dagen gewoon genieten zonder alle laatste weetjes te weten? Kies dan voor een smartwatch en horloges.

 

Het komt er eigenlijk op neer dat je best zelf reflecteert wat je nu eigenlijk handig en noodzakelijk zal vinden in je leven. Heb ik nu meer technologie nodig in mijn leven of heb ik voldoende aan een beetje technologie? Kies ik voor een trendy en klassevolle horloge of voor een stukje technologie rond mijn pols? Het zijn vragen waar iedereen zelf anders op zal antwoorden. Ik maak geen beslissingen voor anderen, maar ik probeer anderen wel te helpen door hen te informeren. Hopelijk heb je nu wat meer inzicht om een keuze te maken tussen een smartwatch, horloge of gewoon beiden? Hartelijk dank om te lezen!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.