Saffierglas of kristalglas? Mineraalglas of kunststofglas?

Saffierglas of kristalglas? Mineraalglas of kunststofglas? Maakt het eigenlijk veel uit? Ja! Bij de fabricage van een horloge zijn er toch een aantal onderdelen heel belangrijk om de kwaliteit en duurzaamheid te kunnen garanderen. 

Het type glas is één van de onderdelen die cruciaal kan zijn bij de keuze voor een nieuw uurwerk. Voor een leek is het misschien niet zo eenvoudig, maar hieronder wat informatie om je wat wegwijs te maken voor je keuze. 

 

Er bestaan verschillende soorten glazen (een opsomming van lagere kwaliteit naar hoge kwaliteit):

 

  • Kunststof glas

Het is een glas dat vaak voorkomt bij goedkopere uurwerken of merken, meestal in fabrieken uit China of Taiwan geassembleerd. Het is echter wel een licht type glas waardoor het zeer moeilijk is om te breken. Het is absoluut niet bestand tegen krassen en dat merk je meteen aan de duurzaamheid. Je hebt 99,9% kans om krassen te maken op dit type glas.

  • Mineraal glas

Mineraalglas is sterker dan glas gemaakt uit kunststof. Een nadeel van mineraal glas is dat het breekbaar kan zijn. Het is minder gevoelig voor krassen dan kunststofglas, maar het is zeker niet krasbestendig.

  • Kristal glas

Glas gemaakt uit kristal of kristalglas is weer een graadje sterker dan mineraalglas. Door een sterkere hardheid kan het veel beter tegen krassen dan bovenstaande soorten glas. Het is echter nog niet het sterkste soort glas dat er bestaat voor uurwerken.

  • Saffier glas

De Bentley van horlogeglazen is…saffierglas. Synthetisch saffierglas is wel heel goed bestand tegen krassen door een hogere hardheid. Saffierglas is moeilijk te breken en te beschadigen. Het wordt vaak gebruikt om horloges van luxemerken en duikerhorloges te assembleren. Het is een kristalhelder en zuiver glas en van sterkte zijn alleen diamanten harder. Kwalitatief kan je geen betere bescherming kiezen voor horloges, maar het heeft natuurlijk een iets hoger prijskaartje. Wat is dan de duurzaamheid van saffierglas? Je kunt meestal levenslang genieten van een prachtig en heel zuiver soort glas.

 

Tot slot

Je kunt er dus rekening mee houden dat het type glas een cruciaal element is voor de bescherming van je wijzerplaat en alles rondom. Kwaliteit heeft heel vaak een prijskaartje als het gaat om duurzame sieraden. Onder de 100 EUR zal je een uurwerk met saffierglas niet zo vaak terugvinden. Nu kunt u zelf beslissen hoe duurzaam je sieraad moet zijn!

 

 

Have fun and choose wisely!