Alles wat je moet weten over tourbillons

  • Geplaatst op
  • Door Santos H & Vandenbergh I
  • 2
Alles wat je moet weten over tourbillons

Wat is een tourbillon? Hoe werkt het en waar kan ik er eentje kopen? Ontdek het op onze blog!

In de wereld van de horloges en de uurwerken zijn er verschillende termen waarvan een leek niet weet wat het zou moeten betekenen. Een voorbeeld van één van deze termen is bijvoorbeeld een tourbillon. We willen je met dit artikel laten zien wat een tourbillon precies is en hoe het werkt. En waar moet je bovendien zeker op letten als je er ééntje zou kopen.

Wat is een tourbillon?

Een tourbillon is een uitvinding die jaren geleden gemaakt is, het komt uit de tijd van de zakhorloges. Als je een uurwerk hebt dan krijg je immers te maken met zwaartekracht, om dit tegen te gaan had Louis Breguet besloten om hier iets op te verzinnen. In de 18de eeuw is hij met de tourbillon gekomen. Het woord heeft als betekenis wervelwind. De mensen in die tijd droegen hun zakhorloges meestal verticaal in de zak. Door de zwaartekracht begon de loop schuin te staan, dit is niet goed voor een uurwerk. Breguet besloot om een gangwerk te plaatsen waardoor deze tourbillons geen aantrekking van de zwaartekracht moeten doorstaan.

Een roterend mechanisme?

 

Om een idee te krijgen hoe complex een tourbillon is, zal je moeten weten hoe een tourbillon kooi in elkaar zit. Er zal uiteraard een veertje energie doorgeven naar het roterend wieltje om dan vervolgens naar de rest van het mechanisme te gaan. Een tourbillon neemt energie op, reguleert en transfereert de energie in beweging. Een tourbillon zal immers steeds onafgewend roteren in deel van het mechanisme. In de meeste tourbillons zal dit één rotatie per 60 seconden zijn, maar er bestaan ook rotaties per 30 seconden of meer. Zo zal je zichtbaar een tourbillon herkennen aan het roterend mechanisme. Een tourbillon is dus heel fascinerend om te zien!

Tourbillon kopen, waarop letten?

Vooral in high-end horloges worden deze complexe tourbillons gebruikt en op een ambachtelijke manier gemaakt. Mocht je nu zo een luxe horloge willen kopen dan is het belangrijk dat je erop let welk soort je dan koopt. Een chinees horloge is namelijk ontzettend slecht als we kijken naar de kwaliteit, hier zetten ze het echt alleen maar op het uurwerk als versiering. De kans zal immers groot zijn dat het uurwerk binnen de kortste keren stuk zal gaan, er zitten dan allemaal losse onderdelen in je tourbillon, wat ergerlijk kan zijn uiteraard. Als je op zoek bent naar goede tourbillons dan kun je best kiezen voor een Zwitsers merk met een uitstekende reputatie. Deze zijn vele malen steviger, zorgvuldig geassembleerd en dan weet je zeker dat alles nog jarenlang naar behoren zal werken.

Zijn er betaalbare én kwalitatieve tourbillons?

Een minpuntje voor velen, want het is lastig om betaalbare én kwalitatieve tourbillon horloges te vinden. Als je op zoek bent naar tourbillons dan kan je best eens op veilingen kijken of op betrouwbare en gespecialiseerde (web)shops zoals Horlogemerken.be. Je hebt namelijk vaak mooie Zwitserse horloges voor een buitengewoon goed prijsje. Het belangrijkste hierbij is dat je er niet te lang aan twijfelt om er één aan te kopen! Tourbillons zijn zeldzaam en snel weggekaapt door geïnteresseerde verzamelaars. Er zijn toch nog steeds tourbillons op de markt die kwalitatief en betaalbaar zijn, vaak kan je dan ook wel nog leuke deals doen op het internet.

Een tourbillon ziet er meestal prachtig en exclusief uit! Er eentje bezitten is dan ook zeker een must have mocht je een voorliefde hebben voor exclusieve horloges.

 

Reacties

  1. Jop Jop

    Ze verkopen tourbillions met 3 jaar garantie. Dat doen ze niet als het 'uurwerk binnen de kortste keren stuk gaat'

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.