Moet je nu een horloge links of rechts dragen?

 • Geplaatst op
 • Door Wim Moerman
 • 7
Moet je nu een horloge links of rechts dragen?

Een horloge zal toch altijd op je linkerarm gedragen moeten worden toch? Waarom doen we dit niet rechts? Tegenwoordig is er heel wat verwarring over het feit aan welke kant het horloge gedragen zou moeten worden. Om een juiste conclusie te trekken moeten we dus eens kijken naar het verleden om het heden beter te begrijpen.

Moet je nu een horloge links of rechts dragen?

Vroeger

Toen in het begin de eerste polshorloges op de markt kwamen bestonden er nog geen automatische, quartz en zonne-energie horloges, dus moesten de mensen hun horloges kunnen opwinden. Sommige mensen beweren dat de meeste mensen toen rechtshandig waren en dat het dus handiger was om een horloge met je rechterhand op te winden aan je linkerarm. Andere mensen zijn dan van mening dat de horloges in de beginjaren veel kwetsbaarder waren dan nu. Het was dus logischer om een horloge aan je linkerarm te bevestigen, omdat een rechterhand meer gebruikt werd en dus meer schokken te verwerken kreeg.

Wat doen ze nu tegenwoordig? En waarom nog steeds links?

Tegenwoordig hoeven we geen horloges meer op te winden (bestaat wel nog) en zijn de horloges veel meer robuuster dan vroeger. Toch durven er amper mensen een horloge rechts dragen door vooral sociale druk. Ze krijgen dan een opmerking zoals: ´Je moet uw horloge links dragen´! Waarom dan? Hierop krijgen ze dan amper een gegronde reactie of verklaring.

De feiten zijn nog steeds duidelijk. We zijn echter nog steeds rechts-of linkshandig. De positie van het draaiknopje is op een horloge nog steeds (in minder mate dan vroeger) rechts gelegen. Veel meer mensen zijn nog steeds rechtshandig. Het is dus nog steeds handig om je horloge aan uw minst actieve pols te dragen. Waarom? Wel, het is moeilijk om snel de tijd te lezen als je ook uw arm zou moeten gebruiken om iets uit te voeren. Als je nu uw uurwerk om je minst gebruikte arm zou dragen (meestal links), dan kan je snel eens kijken naar de tijd zonder dat je moet stoppen met je activiteiten. Verder is je ene arm altijd belast om je dagdagelijkse activiteiten merendeels uit te voeren. Een snellere slijtage door meer bewegingen en wrijvingen zijn dus zeker niet uitgesloten. 

Het is echter niet altijd zo eenvoudig. Vooral voor onze linkshandige vrienden op de wereld. Je kunt als linkshandige dus gewoon conflicten of een uitleg vermijden door je horloge links te dragen. Als linkshandige kan je natuurlijk ook gewoon rebelleren en je horloge rechts dragen en bovenstaande uitleg geven. De manier waarop je een horloge draagt behoort dan ook tot de etiquette. Sommigen zullen je wel steunen, maar dat is een minderheid. Niet? 

 

Besluit

Tot slot kunnen we zeggen dat de meeste mensen nu eenmaal van gewoontes houden. Het is moeilijk om iets te veranderen wat er altijd al geweest is.

Anderzijds moet men ook niet denken dat men gewoontes gewoon moet overnemen. 

Persoonlijk draag ik mijn horloge liever links...zoals velen. Ik denk dat het een gewoonte is en iets wat ik moeilijk kan afleren. Als je echter beter zou voelen en het handiger zou vinden om je horloge rechts te dragen, dan heb ik daar persoonlijk geen problemen mee. Het gewoon goed kunnen verantwoorden kan al wonderen doen. Gewoon negeren en er goed bij voelen kan natuurlijk ook.

Het belangrijkste is natuurlijk hoe goed je zelf erbij voelt, want daar draait het uiteindelijk om.

 

 

Reacties

 1. Thom Thom

  Ik draag mijn horloge sinds 20 jaar rechts omdat ik een brandwond heb opgelopen aan mijn linkerpols en dit nu nog hinder geeft. Toch reageren vreemde regelmatig dat ik mijn horloge aan de verkeerde pols draag.

 2. Johan Johan

  Ik draag de mijne links omdat ik rechtshandig Ben: schrijven, typen etc... heb het een tijdje getest aan mijn rechterkant maar merkte al snel dat ie overal tegenkwam en beschadigt raakte of erger nog stukging

 3. De Mesauk De Mesauk

  Waarom altijd dat gedoe en gevraag als iemand zijn polshorloge nu rechts draagt? Hoewel ik rechtshandig ben draag ik sinds mijn 12 jaar ( mijn eerste horloge) aan mijn rechter pols . Dit voelde gewoon vanzelfsprekend. Vraag me niet waarom , maar nu 61 jaar later draag ik ze nog rechts. Enkele zeer bekende mensen die hun armbanduurwerk ook rechts dragen of droegen zijn:
  Roberto Martinez Bondscoach Voetbal, Denis Van Wijck ex Trainer KV Mechelen België, Wijlen Steve Mc. Queen Filmster, Sylvester Stallone Filmster, Brad Pit Filmster, Bruce Willis Filmster

 4. Jessica Jessica

  Rechts dragen voor linkshandigen heeft dat dan zin wanneer de opwindknop rechts zit nog steeds..? Ongeacht of men tegenwoordig je horloge nog moet opwinden ja of nee
  Waarom zijn er dan geen horloges voor linksdragenden?

 5. Remco Vons Remco Vons

  Hey Wim, ben jij die Wim Moerman die vroeger op de PWA heeft gezeten en die een opa had die beheerder was van de zuid buurtse tuin vereniging?

 6. Yvan Lissens Yvan Lissens

  Kijk, dat was ook mijn idee. Zelf ben ik linkshandig en merkte vroeger dat ik sneller polshorloges versleet dan mijn rechtshandige vrienden. Een tijdje het uurwerk rechts gedragen, maar het voelt niet goed aan. Mijn oplossing is dat ik een "beater watch" heb, een goedkoper uurwerk, dat ik draag tijdens werkzaamheden die er heftiger aan toe gaan. Bij normale activiteiten en tijdens het weekend kan ik dan genieten van de betere exemplaren uit de collectie en mijn uurwerk gewoon links dragen.

 7. Roger Fiesack Roger Fiesack

  wanneer ik met mijn vrouw ga wandelen draag ik mijn uurwerk altijd aan de rechter zijde daar wij arm in arm lopen niet als verliefden maar als steun voor mijn vrouw daar ze slecht te been is nu kan ik zien op mijn uurwerk welk tijd het is zonder haar los te laten omdat ik die rechts draag, ben 1/2 links en 1/2 rechts, heb 2 kinderen 1, 100 % links en 1, 100 % rechts.

 8. Hanno Hanno

  Hallo

  Het is ook niet zo dat het alleen voor linkshandige mensen makkelijker is om het horloge rechts te dragen .
  Ik heb jaren geleden een pees in mijn pols zo goed als doorgesneden door een ongeval met kapot glas , daardoor is in het ziekenhuis de pees weer goed aan elkaar gezet maar, ik kan door dit litteken dat vrij gevoelig is en soms nog best pijnlijk geen horloge om mijn linker pols dragen Ik draag mijn horloge dus ook rechts . Ik heb mij dus ook wel eens afgevraagd , waarom geen horloge met de knopjes aan de andere kant . Niet dat het heel erg is ,ik ben er inmiddels wel aan gewend .

  Groetjes Hanno

 9. Kaj Kaj

  Bedankt voor je leuke artikel, ik kan me er erg in herkennen. Ik ben linkshandig en vanaf de eerste keer dat ik een horloge droeg ging die automatisch al om mijn rechterarm. Gewoon vanwege het feit dat dit logisch is voor een linkshandig iemand. Ik gebruik mijn linkerhand veel en mijn rechterhand is passiever gedurende de dag. Ik heb me altijd wel geïrriteerd dat ik daardoor lastig aan het tandwielknopje kon om eraan te draaien maar dat was het dan ook. Ik heb inderdaad al vaker de opmerking of vraag gehad waarom ik mijn horloge "verkeerd" draag. Ik begreep die vraag nooit omdat ik hem juist goed draag voor een linkshandige. Alleen inderdaad is het wel een rechtshandig horloge. Eigenlijk zou ik een linkshandig horloge moeten hebben maar ik betwijfel zelfs of die bestaan. Ik was aan het kijken voor een smartwatch maar bij de Apple watch bvb. is het tandwiel best wel intensief nodig alleen zit ie alleen goed voor rechtshandigen. Ik zou het niet een "gewoonte" noemen maar eerder een foutief stereotype wat bij meer producten nog steeds voorkomt terwijl er miljoenen linkshandigen rondlopen op deze wereld. Zou wat aan gedaan moeten worden. Groeten Kaj

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.