Horloges zelf goedkoop schoonmaken? Alles wat je moet weten!

Het is belangrijk om  je uurwerk grondig te reinigen om hygiënische redenen. Ten tweede is het voor de duurzaamheid van een uurwerk heel cruciaal. Het reinigen of schoonmaken kan je maandelijks of zelfs jaarlijks eenvoudig zelf doen. Het is echter niet zo simpel om je eerste (wat duurdere) uurwerk correct en eenvoudig een poetsbeurt te geven. Een aantal tips nodig? Moet je nu eerst je horlogekast of horlogebandje reinigen? Hoe moet ik het glas terug laten glanzen? Je bent alvast op de juiste plaats terechtgekomen!

Opgelet! Het zelf reinigen van een uurwerk is uiteraard altijd op eigen risico!

 

1. Het reinigen van een horlogeband

Je hebt verschillende soorten horlogebanden. Het is echter niet gebruikelijk om zomaar 1 schoonmaakmethode voor alle soorten horlogebandjes te gebruiken. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een band uit roestvrij staal, NATO of nylon, leer en siliconen bandjes. Het beste wat je kunt doen is eerst het horlogebandje verwijderen bij een grondige schoonmaak van je uurwerk. Het apart reinigen van je horlogeband is dus sterk aangeraden. Een uitzondering hierop is natuurlijk bij een horlogekast (waterdicht uiteraard) gemaakt uit hetzelfde materiaal als je band.

 

  •         Voor het reinigen van een RVS, plastic of siliconen bandje:

Je vult een bokaal met lauw water. Je voegt 1 of 2 druppels afwasmiddel (zoals Dreft) toe. Plaats je bandje in het mengsel en wrijf voorzichtig met je wijsvinger en duim al het vuil weg. Droog het horlogebandje voorzichtig af met een vezeldoekje (meestal meegeleverd om schermen of lenzen te reinigen). Na het drogen kan je met een tandenstoker in de gaatjes van je band hardnekkig vuil verwijderen. Het drogen kan je versnellen door gebruik te maken van een haardroger (zeker geen hete lucht gebruiken) en voldoende afstand tussen de haardroger en band houden.

 

  •           Voor het reinigen van een NATO of nylon band:

Horlogebandjes gemaakt van nylon kan je eenvoudig in een mesh zakje in je wasmachine laten wassen. Bekijk wel de voorwaarden om nylon te wassen (staat meestal in de handleiding van je wasmachine)!

 

  •          Voor het reinigen van een band uit leer:

Het is moeilijk om de kwaliteit van het soort leer voor je uurwerk meteen te herkennen. Het is daarom aan te raden om natte reinigingsdoeken specifiek voor leer te gebruiken. In de meeste schoenenwinkels kan je deze ook terugvinden voor schoenen. Voor het grondig reinigen van leer kan je heel milde zeep gebruiken op een licht bevochtigd doekje. Zorg ervoor dat je leren band goed droogt. Optioneel kan bovendien een conditioner voor leer gebruikt worden om het zacht en stralend te houden. 

 

 

2. Het reinigen van je horlogekast (waterdicht) en glas

Je vult alweer een bokaal met lauw water. Je voegt 1 of 2 druppels afwasmiddel (zoals Dreft) toe. Gebruik altijd milde zeep en nooit chemische producten (schadelijk). Een uurwerk kan waterdicht zijn, maar chemische stoffen kunnen een andere dichtheid hebben! Om je binnenwerk en buitenkant zeker niet te beschadigen is het gebruik van chemische producten op eigen risico.

Als je uurwerk waterdicht is, dan kan je deze reinigen zoals bij RVS, plastic of silicone bandjes.

Om vuiligheid op plaatsen waar horlogekast en band verbonden zijn te verwijderen, kan je gebruik maken van een watje, oorstok of vezeldoek.

 

Bij een uurwerk waar je zelf niet zeker bent of deze nog waterdicht is of gewoon niet waterdicht, kan je een vezeldoek doppen in het mengsel en een beetje uitwringen.

Je kunt daarna het horloge met je licht bevochtigde vezeldoek reinigen.

Ook het glas kan je zo terug laten glanzen.

 

3. Advies en belangrijke tips voor het reinigen van je uurwerk

  • Om krassen op het glas te voorkomen is het aan te raden om geen tandenborstels, maar zacht materiaal zoals doekjes of je eigen vingers te gebruiken.
  • Het is ook niet nodig om hard te gaan schrobben op je horlogeband, kast of glas.
  • Het kan vaak gebeuren dat een uurwerk niet meer waterdicht is na het vervangen van de batterijen en het horlogedeksel al eens geopend is geweest. Het kan dus slim zijn om deze als niet waterdicht te behandelen.
  • Er kan ook gebruik gemaakt worden van een mengsel van azijn en water voor het reinigen van dunne siliconen bandjes.
  • Zorg ervoor dat alle kroontjes van de horlogekast gesloten zijn bij het reinigen om penetratie van water naar het binnenwerk te voorkomen.
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »