Horloges zelf goedkoop schoonmaken? Alles wat je moet weten!

Het is belangrijk om je uurwerk grondig te reinigen. Ten eerste om hygiënische redenen. Ten tweede is het voor de duurzaamheid van je uurwerk heel belangrijk. Je kleren en schoenen was je toch ook regelmatig, waarom zou je dan je eigen horloge of smartwatch helemaal niet kuisen?

Zweet, vuil en schimmels nestelen zich maar al te graag (soms zichtbaar) op veelgebruikte accessoires. Het reinigen of schoonmaken kan je dus best wekelijks of zelfs maandelijks eenvoudig zelf doen. Het is echter niet zo simpel om je eerste uurwerk correct, veilig en eenvoudig een poetsbeurt te geven.

Moet je nu eerst je horlogekast, horlogebandje of tussen de schakels reinigen? Hoe moet ik het glas terug als nieuw laten glanzen? Een aantal tips nodig? Lees dan hieronder meer!

 

1. Het reinigen van een horlogeband

Je hebt verschillende soorten horlogebanden. Het is echter niet gebruikelijk om zomaar 1 schoonmaakmethode voor alle soorten horlogebandjes te gebruiken. Meestal zal het bandje gemaakt zijn uit roestvrij staal, NATO of nylon, leer en siliconen bandjes.

Het beste wat je kunt doen is eerst het horlogebandje verwijderen bij een grondige schoonmaak van je uurwerk. Het apart reinigen van je horlogeband is dus sterk aangeraden. Een uitzondering hierop is natuurlijk bij een horlogekast (waterdicht uiteraard) gemaakt uit hetzelfde materiaal als je band.

1.1 Voor het reinigen van een RVS, titanium, vinyl of siliconen bandje:

Optie 1: Thuis zelf een sopje maken
Duurtijd: 15-25 minuten
Opgelet: Niet uitvoeren op niet-waterbestendige uurwerken en bandjes (steeds op eigen risico)!

Heb je de tijd gevonden om je bandjes eens zelf grondig te reinigen? Begin dan eerst een bokaal met lauw water te vullen. Je voegt 1 of 2 druppels afwasmiddel (zoals Dreft) toe. Plaats je bandje in het mengsel en wrijf voorzichtig met je wijsvinger en duim al het vuil weg. Laat het horlogebandje niet te lang vochtig, droog het voorzichtig af met een horlogedoekje. Na het drogen kan je met een tandenstoker in de gaatjes van je bandjes hardnekkig vuil verwijderen. Het drogen kan je versnellen door gebruik te maken van een haardroger (zeker geen hete lucht gebruiken) en voldoende afstand tussen de haardroger en band houden.

 


Optie 2: Sapuro® 3-in-1 spray
Duurtijd: 30 seconden

De snelste manier om een horloge effectief te reinigen is met Sapuro® spray. We raden al onze klanten sowieso aan om alleen Sapuro® 3-in-1 spray te gebruiken voor het sporadisch reinigen van horloges onder garantie. Deze spray bestaat uit een speciaal reinigingsformule om uurwerken of smartwatches veilig proper te maken. Simpelweg 2 tot 3 keer spuiten op het horlogedoekje en reinigen.

1.2 Voor het reinigen van een NATO of nylon band:

Horlogebandjes gemaakt van nylon kan je eenvoudig in een mesh zakje in je wasmachine laten wassen. Bekijk wel de voorwaarden om nylon te wassen (staat meestal in de handleiding van je wasmachine)!
 

1.3 Voor het reinigen van een band uit leer:

Het is moeilijk om de kwaliteit van het soort leer voor je uurwerk meteen te herkennen. Het is daarom aan te raden om natte reinigingsdoeken specifiek voor leer te gebruiken. In de meeste schoenenwinkels kan je deze ook terugvinden voor schoenen. Voor het grondig reinigen van leer kan je heel milde zeep gebruiken op een licht bevochtigd doekje. Zorg ervoor dat je leren band goed droogt. Optioneel kan bovendien een conditioner voor leer gebruikt worden om het zacht en stralend te houden.

 

 

 

2. Het reinigen van je horlogekast (waterdicht) en glas

Optie 1: Gebruik Sapuro® 3-in-1 spray 

Zie beschrijving 1.1

Optie 2: Zelf een sopje maken (steeds op eigen risico)

Je vult alweer een bokaal met lauw water. Gebruik alleen een héél milde zeep. Maak zeker geen gebruik van chemische producten (kan schade veroorzaken)! Een uurwerk kan waterdicht zijn, maar chemische stoffen kunnen een andere dichtheid hebben. Om je binnenwerk en de buitenkant zeker niet te beschadigen is het gebruik van chemische producten af te raden. Als je uurwerk waterdicht is, dan kan je deze reinigen zoals bij RVS, plastic of silicone bandjes.

Om vuiligheid op plaatsen waar horlogekast en band verbonden zijn te verwijderen, kan je gebruik maken van een watje, oorstokje of horlogedoekje.

 

 

 

3. Advies en belangrijke tips voor het reinigen van je uurwerk

  • Om krassen op het glas te voorkomen is het aan te raden om geen tandenborstels, maar zacht materiaal zoals doekjes of je eigen vingers te gebruiken.
  • Het is ook niet nodig om hard te gaan schrobben op je horlogeband, kast of glas.
  • Het kan vaak gebeuren dat een uurwerk niet meer waterdicht is na het vervangen van de batterijen en het horlogedeksel al eens geopend is geweest. Het kan dus slim zijn om deze als niet waterdicht te behandelen.
  • Er kan ook gebruik gemaakt worden van een mengsel van azijn en water voor het reinigen van dunne siliconen bandjes.

  • Zorg ervoor dat alle kroontjes van de horlogekast gesloten zijn bij het reinigen om penetratie van water naar het binnenwerk te voorkomen.

  • Voor een uurwerk waar je niet zeker bent of deze nog waterdicht is, kan je voor de zekerheid Sapuro® spray gebruiken. De snelle verdamping zorgt ervoor dat er niets in jouw horloge kan binnendringen! Ook het glas kan je zo zonder resten terug laten glanzen.

  • Het zelf reinigen van uw horloge is steeds op eigen risico!