Een horloge van € 49 versus € 499. Goedkope versus dure (middenklasse) horloges. Wat is het verschil?

  • Geplaatst op
  • Door Hans S.
  • 0
Een horloge van € 49 versus € 499. Goedkope versus dure (middenklasse) horloges. Wat is het verschil?

Een horloge is een voorwerp om de tijd mee af te lezen. Niet? Deze voorwerpen zijn toch allemaal idem? Waarom zou je € 499 betalen als je er één voor € 49 kunt kopen? Niet echt. Aandacht voor kleine details...

De meeste uurwerken zien eruit alsof er amper verschillen zijn, maar bepaalde details zijn enorm belangrijk om te ontdekken. Het is belangrijk om voldoende informatie te vergaren om een keuze te maken voor een horloge waar je achteraf geen spijt van zult krijgen. Het gaat immers om je zuurverdiende geld en je wilt er iets van gelijke waarde in ruil voor terugkrijgen.

Hieronder ontdek je kort vijf belangrijke verschillen:

1. Quartz versus mechanische horloges (en automaten)

Er zit veel vakmanschap en kleine onderdelen in een mechanisch uurwerk. Het is heel mooi en speciaal om deze bewegingen te zien draaien. Deze zijn daarom duurder dan quartz uurwerken. Je moet mechanische uurwerken zelf opwinden, maar je krijgt hiervoor een zekere controle en ervaring voor in de plaats.

Wat is quartz?

Quartz werkt echter met een batterij (elektrische impuls) en moet je zelf niet opwinden. Een quartz uurwerk is niet altijd van een lagere kwaliteit, maar bestaat uit veel minder onderdelen en kan heel gemakkelijk vervaardigd worden. Er is dus veel minder vakmanschap nodig. Quartz horloges worden aan de lopende band gemaakt en zijn veel goedkoper dan mechanische uurwerken. Een horloge van € 49 zal 9/10 een quartz zijn.

2. Vakmanschap

Het is voor een leek heel moeilijk om de details en verschillen in een horloge te zien. Vakmanschap is heel belangrijk om de kwaliteit van een uurwerk te beoordelen. Enkele voorbeelden nodig? De hechting van een leren bandje aan de kast is goed doordacht en stevig bij een uurwerk van boven de € 499. Gevolg? Je zult uw bandje niet snel moeten vervangen.

kroon

 

De kroon aan de kast moet dik, precies en simpel te bedienen zijn. Een kroon moet soepel kunnen draaien en bijgevolg het uur of datum heel gemakkelijk kunnen aanpassen. Bij een uurwerk van een goedkopere variant zal de kroon niet goed verbonden zijn met het binnenwerk. Gevolg? Je zult op een bepaald ogenblik blijven draaien en niets meer zien veranderen.

3. Soort/type glas

Het type glas is meestal af te leiden uit de specificaties. Er zijn verschillen in de soorten glas gebruikt om de wijzerplaat mee af te dekken en te beschermen. Alle verschillen zijn hier terug te vinden.

4. Functies, specificaties en aantal stuks

Hoe meer functies of kleine nuances er in een uurwerk zitten, hoe duurder en beter uiteraard. Speciale functies zoals een chronograaf, maanfase/aanduiding en tijdzones zijn voorbeelden van belangrijke extraatjes. Limited editions (beperkte aantal stuks gemaakt) zullen in waarde stijgen en zullen uiteraard een hoger prijskaartje met zich meebrengen.

5. Beweging van secondewijzer

De beweging van de secondewijzer is cruciaal om een onderscheid te maken tussen goedkope en dure polshorloges. Een automaat van echte topkwaliteit zal soepel en heel snel bewegen (9-10 bewegingen per seconde). Met het blote oog zijn de bewegingen van automatische of mechanische stukken niet zichtbaar.

De beweging van een horloge uit de laagste prijsklasse zal wel een soort van getik of vertraagde beweging (3-5 bewegingen per seconde) vertonen. Het is ook zichtbaar. Je kunt deze zelfs horen als je het uurwerk tegen je oor houdt. Hoe sterker het geluid, hoe slechter de kwaliteit.

Het is voor je portemonnee belangrijk om te weten waarom een uurwerk veel duurder of net goedkoper kan zijn. Kennis is macht. Mijn besluit? Het kan soms voordeliger zijn om eenmalig meer te betalen, dan verschillende keren minder voor een uurwerk. Het draait immers om het totaal kostenplaatje.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.