Hoe moet je automatische horloges nu opwinden?

 • Geplaatst op
 • Door Hans Santos
 • 6
Hoe moet je automatische horloges nu opwinden?

Er zijn 3 geweldige manieren om je automatische horloges te herladen. Deze hebben uiteraard elk hun voordelen en nadelen...

Automatische horloges hebben bepaalde charme, ze zijn als het ware de George Clooney’s van de horloges. Indrukwekkend om te zien, voelen en ermee te lopen. Een puntje van aandacht is wel dat je een automatisch horloge moet opwinden om hem te laten lopen, want na een tijdje zonder beweging komt het binnenwerk stil te staan. Hoe moet je nu een automatisch horloge opwinden? Er zijn echter voldoende manieren waarop je het binnenwerk weer vrolijk kan laten tikken, wij laten je hieronder 3 manieren zien:

1. Beweeg je arm (voorzichtig hé)

Wanneer je het horloge beweegt dan komt de magie van een automatisch horloge pas echt tot leven. Het schijfje zal gaan draaien en het uurwerk zal worden opgewonden. Vervolgens kan je er mee rondlopen zonder dat het stil zal vallen. De meest eenvoudige manier is dus om je horloge gewoon om te hebben, zo wordt het automatisch opgewonden terwijl je loopt. Leg je jouw horloge echter weg en draai je hem een tijdje niet, dan zal je het uurwerk weer moeten opwinden.

2. Wind hem zelf op

Uiteraard is het mogelijk om het uurwerk zelf op te winden, dit doe je door middel van het ronddraaien van de kroon. De kroon is het knopje wat je meestal gebruikt om de tijd goed te zetten. Draai met de klok mee zodat je het uurwerk kunt voorzien van de spanning die nodig is om hem te laten lopen. Houd er rekening mee dat deze methode aardig arbeidsintensief is en wat tijd in beslag kan nemen, als je dit wilt vermijden dan kan je beter voor de optie hieronder kiezen.

3. Gebruik een Watch Winder

 

De kans dat je meerdere horloges in bezit hebt is vrij groot, een automatisch uurwerk is toch vaak iets voor liefhebbers. Het is daarom verstandig om een Watch Winder aan te schaffen. Deze opbergdozen kan jouw horloges opwinden zonder dat je ze hoeft te dragen.

De Watch Winder is een soort luxe opbergdoos voor automatische horloges met of zonder extra belichting. Een horloge winder of watch winder laat het horloge bewegen in een circulerende richting, hierdoor zal de normale beweging van het lopen nagebootst worden. Wanneer je het uurwerk wil dragen, hoef je het alleen maar uit de Watch Winder te halen.

Vandaag de dag zijn deze winders helemaal niet meer zo duur en verkrijgbaar in verschillende afwerkingen. Zo loop je niet meer zelf te draaien aan het kroontje, ook loop je het risico niet meer dat je deze per ongeluk stuk maakt. Een automatisch uurwerk kost wat meer tijd en moeite om het te onderhouden, maar dat heb je altijd met iets kostbaars!

Reacties

 1. C.W. Schoorel C.W. Schoorel

  Heb mijn eerste automatische horloge gekocht via een veiling (Louis Erard). In het boekje geen woord over opwinden met het kroonwiel(!). Durf daar nauwelijks aan te draaien, bang dat ik iets stuk maak. Hoeveel slagen(?). Na unboxing even gepast, daarna weggelegd. Na 19 uren stond het stil. Advies en commentaar graag /dank /Wim

 2. HanDavinci HanDavinci

  Met een watchwinder ben je altijd makkelijker af, da's nogal logisch. Maar ja, als je een Rolex of zelfs meerdere Rolex horloges kunt kopen, dan kun je ook wel een watchwinder aanschaffen. Anders wordt het wel zielig.

 3. HanDavinci HanDavinci

  Met een watchwinder ben je altijd makkelijker af, da's nogal logisch. Maar ja, als je een Rolex of zelfs meerdere Rolex horloges kunt kopen, dan kun je ook wel een watchwinder aanschaffen. Anders wordt het wel zielig.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.