Wat zijn Swiss Made of Zwitserse horloges?

  • Geplaatst op
  • Door Hans Santos
  • 1
Wat zijn Swiss Made of Zwitserse horloges?

Wat is een Zwitsers horloge? Zijn de voorwaarden van een Swiss label nu echt bijzonder te noemen? Lees hier meer

De term Zwitsers horloge is door de jaren heen sterk verwaterd. Vroeger was een Zwitsers horloge echt als high-end aanzien, maar tegenwoordig zijn er steeds minder mensen die letten op een “Swiss made” label. Dit is bijzonder, want van oorsprong staan Zwitserse horloges voor echte kwaliteit, denk maar aan de grote merken zoals Vacheron Constantin of aan Patek Philippe. Wanneer je zo merk koopt, dan koop je het uurwerk niet enkel voor jezelf, maar ook voor je kinderen en kleinkinderen. Maar wat is nu echt een Zwitsers horloge?

Wat is een Swiss made of Zwitsers horloge?

Een uurwerk is “Swiss made” als ten minste 60% van de productiekosten van een horloge als geheel Zwitsers zijn. Het uurwerk moet nog steeds minstens 50% Zwitserse componenten in waarde, niet in hoeveelheid, bevatten en ten minste 60% van de productie van het uurwerk moet in Zwitserland gebeuren. Een laatste voorwaarde stelt dat ook de technische ontwikkeling van een 'Swiss Made' uurwerk in Zwitserland moet uitgevoerd worden. Smartwatches zijn tegenwoordig ook toegelaten om een Swiss Made label te krijgen.

De komst van het Quartz uurwerk

Quartz heeft nog voor de komst van de smartwatches de wereld van de horloges helemaal omgegooid. De vraag is maar of dit goed is geweest. Door de komst van het quartz uurwerk was het namelijk helemaal niet meer nodig om een automatisch horloge aan te schaffen, alles werkte op batterijen. Merken als Seiko en Citizen zijn hier groot door geworden. Echter zijn de kwaliteitsvolle uurwerken zonder quartz hierdoor achter het toneel verdwenen.

Swiss Made label gebruiken als verkoopargument

Door tal van verschillende wijzigingen in de wet en versoepelende maatregelen kreeg de ooit zo hoogstaande Swiss label een slechter imago. Het ging van een belangrijke kwaliteitslabel naar een verkoopargument. Het is niet slecht om “Swiss Made” als argument te gebruiken, maar dan zouden de regels net strenger moeten worden en niet andersom. Er bestaan echter nog tal van Zwitserse horloges die écht wel een Swiss Made label verdienen.

Opiniestuk

Een echt Zwitsers uurwerk zoals vroeger is in principe te herkennen aan een automatisch mechanisme, ook al is dit geen officiële regel van het label. Een Zwitsers horloge of smartwatch met een batterij mag er dan nog zo leuk uitzien, je krijgt niet de kwaliteit zoals de vroegere automatische meesterwerken. Door naar de geschiedenis te kijken van een Zwitsers merk kun je veel meer te weten komen over hun principes en waarden. Kies daarom voor een sterk merk, waarbij je weet dat je kwaliteit in handen hebt! Met een (authentiek) Zwitsers horloge weet en voel je wel dat er ware magie om je pols zit.

Reacties

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.