De 10 belangrijkste regels om uw horloge te onderhouden

  • Geplaatst op
  • Door Van den Berg I.
  • 0
De 10 belangrijkste regels om uw horloge te onderhouden

Het is van cruciaal belang dat je weet hoe je uw pronkstuk onderhoudt en schoonmaakt. Je wilt zo lang mogelijk kunnen genieten van jouw sieraad...

Een uurwerk is een accessoire dat je dagelijks of maandelijks kan dragen. Het is een voorwerp die veel slijtage kan doorstaan en vaak ook ietwat (terecht) prijzig. Het is echter wel van cruciaal belang dat je weet hoe je horloges moet onderhouden en schoonmaken. Je wil zo lang mogelijk kunnen genieten van jouw sieraad, daarom moet je er dus verstandig mee omgaan. Hieronder hebben we de 10 belangrijkste regels op een rij gezet voor het onderhouden van jouw horloge:

1. Bedekken bij bewegingen of wandelingen

Het is van belang dat je een uurwerk (geen sporthorloge) zoveel mogelijk probeert te bedekken zoals met kledij of iets anders. Het glas van een gewoon uurwerk kan namelijk barsten of krassen bij een botsing. De meeste horloges zijn gemaakt uit mineraal glas, dit is gemakkelijk te bekrassen door heel scherpe en zware objecten. Pas dus zeker op bij het stoten of scheren langs stenen palen, kasten en andere objecten. Bij smartwatches is dit ook zeker belangrijk, deze schermen zijn namelijk een stuk gevoeliger.

2. Vermijd chemische producten

Oplosmiddelen, schoonmaakmiddelen, bodylotion en andere cosmetica kan slechts zijn voor uw pronkstuk, het kan het metaal namelijk aantasten. Vermijd deze stoffen dus het liefst of laat het niet op uw uurwerk komen. Gebruik eventueel zachte, natuurlijke producten om uw uurwerk weer proper te maken.

3. Bewaar het slim

Het is van belang dat je jouw horloge op een droge plek kan bewaren en waar de vochtigheidsgraad zeker niet te hoog is. Zorg er voor dat het kroontje niet raar of platgedrukt ligt. Zo behoudt het de sterkte en krijg je geen problemen met de verbinding tussen het kroontje en het binnenwerk. Een doos met een klein kussentje is ideaal om het uurwerk te bewaren.

4. Vermijd magnetische velden

Plaats het niet neer op iets magnetisch zoals een desktop of diepvriezer, deze zijn namelijk vaak magnetisch en hierdoor kunnen de onderdelen in het binnenwerk verbuigen. In een mechanisch binnenwerk zou de gevolgen nog groter kunnen zijn. Andere voorwerpen waarvan je weet dat deze magnetisch zijn, zouden best ook vermeden worden

5. Kroontje of knopjes

Wanneer je aan het zwemmen bent of onder de douche staat, ga dan niet spelen met de knopjes. Zo zou er namelijk water in het binnenwerk kunnen komen en als dit nu eenmaal is gebeurd, dan bestaat er een kans dat het niet meer werkt. We raden het trouwens ten zeerste af om een horloge of smartwatch tijdens zwemmen of douchen te dragen! Alleen maar als het gaat om duikhorloges, dan kan men hiermee wel duiken tot een welbepaalde diepte.

6. Batterijen vervangen

Een lege batterij moet je altijd zo snel mogelijk vervangen. Wanneer een batterij leeg is, is er namelijk een kans dat er na een tijdje een lek ontstaat. Bij goedkopere soorten heb je meer kans dat er giftige stoffen vrijkomen in het binnenwerk en bijgevolg op jouw huid. Gezond? Nee, helemaal niet! Een batterij vervangen is niet duur, soms zelfs gratis en kun je laten doen bij een juwelier of speciaalzaak.

7. Goed schoonmaken

Het is belangrijk dat je jouw uurwerk regelmatig schoonmaakt. In de gaten en randen van de band gaat er na verloop van tijd namelijk stof en zand zitten. Ook de horlogekast kan door zweet, warmte en wrijving vuil worden. Maak er dus een gewoonte van om deze dus gewoon maandelijks eens schoon te maken. Dit kun je doen met Sapuro spray. Spuit gewoon 2x op het doekje, voorzichtig wrijven en het  horloge schittert weer als nieuw!

8. Temperatuur

Een sieraad met een batterij (kwarts) is in extremis niet gemaakt voor een tropisch regenwoud of voor een woestijn. Probeer dus om temperaturen van boven de 45° Celsius te vermijden! Ga ook niet heel lang in de sneeuw, ook dit kan het beschadigen.

9. Schokken en stoten

Schokken en stoten zijn slecht voor het binnenwerk, hierdoor kunnen de radartjes verbuigen en dan loopt hij niet meer. Explosief sporten en extreme bewegingen zijn dus af te raden.

10. Pas ook op met de zon

Sommige metalen kunnen er niet goed tegen als de zon er vol op schijnt. Plaats het uurwerk dus niet buiten, maar binnen op een kastje of in de schaduw neer.

Besluit

Zorg dragen voor een uurwerk kan de levensduur enorm verlengen, dus schrik niet van een maandelijkse schoonmaakbeurt. Een goede smartphone is tegenwoordig ook vaak bestand tegen stof en water, maar zou je hiermee zwemmen? Nee, uiteraard niet. Denk hieraan als je de volgende keer met een polshorloge zou willen douchen. Het is belangrijk om te weten dat je verschillen hebt in de kwaliteit van het glas of de batterij, hoe beter en sterker deze zijn, des te duurzamer. Het binnenwerk heeft ook kwaliteitsverschillen, maar hier moet je wel rekening houden met externe factoren zoals de temperatuur, magnetische velden en water.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.