Mechanische vs automatische horloges?

  • Geplaatst op
  • Door Vincke B
  • 0
Mechanische vs automatische horloges?

Bent u van plan om een automatisch of mechanisch horloge te kopen? Een prima keuze, want een horloge geassembleerd met vakmanschap en zonder gebruik te maken van batterijen heeft toch iets bijzonders. De bewegende tandwielen zijn vaak zichtbaar door de horlogekast en het glas. Deze tandwielen zijn zo minuscuul, maar toch werken deze feilloos samen doordat alle onderdelen vakkundig geassembleerd worden. Ontdek de voordelen, nadelen en alles wat je moet weten over een mechanisch en automatisch horloge. Dé 5 belangrijkste weetjes vóór je een automaat gaat kopen...

Wat zijn mechanische of automatische uurwerken?

Een mechanisch uurwerk heb je in 2 soorten:

- Automatische horloges:
Wordt automatisch opgeladen door het uurwerk te dragen. Hoe? Door gewoon te wandelen, schrijven of bewegen.

- Manuele opwinders:
Wordt opgeladen door te draaien aan een kroon. Hoe? Rechts aan een horlogekast een paar keer draaien met je wijsvinger en duim. Wanneer? 1x per dag/per week/maand (afhankelijk van type/model uurwerk).

"Het is tegenwoordig ook mogelijk dat een horloge zowel automatisch als manueel opgeladen kan worden. Bij mechanische horloges is het vervangen van batterijen niet nodig"

5 belangrijke tips en weetjes vooraleer je een mechanisch of een automatisch horloge koopt

1. Regelmatig (2-jaarlijks) onderhouden en laten nakijken door gespecialiseerde instellingen is zeker aan te raden om een lange levensduur te garanderen. Veel juweliers en winkels vertellen dit niet graag, maar wij vertellen het wel. Verder is het belangrijk om te weten dat een snelle en degelijke service belangrijk is. Heel wat juweliers hebben zelf geen reparatieservice en sturen het horloge naar de fabrikant. Uw uurwerk opsturen en dan minstens een maand wachten is niet uitzonderlijk. (Weetje: Onze vaste klanten krijgen deze service snelgratis en levenslang na 5 bestellingen)

2. Het is raadzaam om goed zorg te dragen voor een mechanisch exemplaar. Het is af te raden om heel harde explosieve bewegingen uit te voeren tijdens het dragen van een mechanisch horloge. Ben je van plan om te sporten of hard te werken met je nieuw horloge? Koop dan zeker geen mechanisch of automatisch uurwerk!

3. Er is veel technische informatie en vakmanschap nodig om een automaat te assembleren. Een automaat of mechanisch uurwerk bestaat uit allerlei kleine onderdelen en tandwieltjes. Alle onderdelen moeten perfect met elkaar verbonden zijn, zodat het uurwerk uiteindelijk kan werken. Het is belangrijk dat het horloge in een stofvrije omgeving geassembleerd wordt, want anders bestaat de kans dat de onderdelen niet meer naar behoren functioneren.

4. Een mechanisch horloge is duurder dan een kwartshorloge (batterij), maar het is wel exceptioneel en een investering voor de toekomst. Alle uurwerken van automatische/mechanische soorten kunnen als een investering gezien worden.

5. Koop een automatisch of mechanisch horloge van een bekend merkEr worden veel mechanische uurwerken geassembleerd in China of Hong Kong. Deze krijgen dan (merk)namen waar kenners nog nooit van gehoord hebben, maar zien er natuurlijk goed uit. Ze worden dan op bekende veilingsites (of websites met tal van deals en coupons) verkocht aan nietsvermoedende kopers.

Zoals hierboven al reeds vermeld: er is uiterst veel technische informatie en vakmanschap nodig om een automaat te assembleren en te laten werken. Doe research of koop alleen horloges van bekende merken! Je loopt anders risico om een automaat te kopen met een beperkte levensduur van enkele maanden.

Heb je zelf interesse in een nieuw automatisch horloge? Bekijk hier onze collectie automatische en mechanische horloges.  U hebt recht op een retourrecht van maar liefst 30 dagen en 735 dagen after sales service.

Reacties

  1. raeven raeven

    U schreef me dat een automaat moet worden opgewonden. dat heeft men mij ook gezegd, maar het moet steeds vaker, zelfs zo vaak dat het de nacht door niet haalt, terwijl er s avonds nog eens flink en lang aan geschud wordt.
    verder loopt het horloge 4 min. per week achter, breitling kan dat niet constateren en verklaart mij dus gek, a.h.ware.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.